Weinig onderzoek over de effecten van de e-sigaret

Weinig onderzoek over de effecten van de e-sigaret

In 2008 liet de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg een verklaring uitgaan. In deze verklaring waarschuwde de IGZ voor het gebruik van de e-sigaret. De waarschuwing ging over de veiligheid van de e-sigaret. Er was namelijk nog te weinig bekend over de schadelijke effecten op de lange termijn.

Wat zijn vaping-apparaten?

Vaping-apparaten worden steeds populairder en vooral onder jongeren. Vaping-apparaten zijn een soort e-sigaretten. Je hebt veel verschillende soorten vapes. Ze komen in verschillende ontwerpen en maten. In deze tekst kom je te weten wat vapes zijn en welke verschillende vormen ervan vapes zijn. Ook lees je over de componenten waar een vape uit bestaat. Waarom zijn vapes zo populair onder jongeren? Wat is het effect van vapen op de hersenen?

Verschillende soorten vaping-apparaten

Vaping-apparaten, ook wel bekend als e-sigaretten, e-vaporizers zijn apparaten op batterijen die mensen gebruiken om aerosol in te ademen. Doorgaans bevatten ze nicotine (niet altijd), smaakstoffen en andere chemicaliën. Ze kunnen lijken op traditionele tabak sigaretten (cig-a-likes), sigaren of pijpen, of zelfs op alledaagse voorwerpen zoals pennen of USB-sticks. Andere apparaten, zoals apparaten met tanks, kunnen er anders uitzien. Ongeacht hun ontwerp en uiterlijk werken deze apparaten over het algemeen op dezelfde manier en zijn ze gemaakt van vergelijkbare componenten. Er zijn momenteel meer dan 460 verschillende merken e-sigaretten op de markt. Enkele veel voorkomende bijnamen voor e-sigaretten zijn:

  • E-sigaretten
  • E-waterpijpen
  • Waterpijp pennen
  • Vapes
  • Vape pennen
  • Mods (aanpasbare krachtigere vaporizers)

Hoe werken vaping-apparaten?

De meeste e-sigaretten bestaan uit vier verschillende componenten, waaronder:

  • Een patroon of reservoir. Dit bevat een vloeibare oplossing (e-vloeistof) die verschillende hoeveelheden nicotine, smaakstoffen en andere chemicaliën bevat.
  • Een verwarmingselement.
  • Een stroombron. De stroombron is meestal een batterij.
  • Een mondstuk dat de persoon gebruikt om in te ademen.

Bij veel e-sigaretten activeert het verwarmingselementen door een trekje te nemen. Het door batterijen aangedreven verwarmingselement gaat hier de vloeistof in de cartridge verdampen. De persoon inhaleert dan de resulterende aerosol of damp. Dit wordt ook wel vapen genoemd.

Vapen onder tieners

Vaping-apparaten zijn populair onder tieners en zijn momenteel de meest gebruikte vorm van nicotine onder jongeren in de Verenigde Staten. Sommige onderzoeken tonen aan dat veel tieners niet eens beseffen dat vaping-apparaten nicotine bevatten en gaan ervan uit dat de vapen alleen smaakstoffen bevatten. Bovendien zijn ze gemakkelijk te verbergen voor leerkrachten en ouders, omdat ze niet de geur van tabak sigaretten achterlaten en vaak vermomd zijn als USB-sticks.

Hoe beïnvloedt vapen de hersenen?

De nicotine in e-liquids wordt uit de longen in de bloedbaan opgenomen wanneer iemand een e-sigaret rookt. Bij binnenkomst in het bloed stimuleert nicotine de bijnieren om het hormoon epinefrine (adrenaline) vrij te geven. Epinefrine stimuleert het centrale zenuwstelsel en verhoogt de bloeddruk, ademhaling en hartslag. Zoals met de meeste verslavende stoffen, activeert nicotine de beloningscircuits van de hersenen en verhoogt het ook de niveaus van een chemische boodschapper in de hersenen, dopamine genaamd, die belonend gedrag versterkt. Het plezier dat wordt veroorzaakt door de interactie van nicotine met het beloningscircuit, motiveert sommige mensen om nicotine keer op keer te gebruiken.